Κατεβάστε στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΙ.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΛΕΞΑΡΙΘΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΟΙΣΤΙΧΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΛΕΞΑΡΙΘΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Με αυτό το πρόγραμμα είστε σε θέση να υπολογίζετε εύκολα και γρήγορα τον λεξάριθμο μιας Ελληνικής λέξης ή πρότασης.
Ο λεξάριθμος μιας λέξης προκύπτει αν αντικαταστήσουμε κάθε γράμμα της με έναν αριθμό και στη συνέχεια τους αθροίσουμε. Η αντιστοιχία των γραμμάτων με αριθμούς δεν είναι τυχαία, αλλά ακολουθεί το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα (όπως είναι γνωστό οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, για να παραστήσουν αριθμούς). Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι όταν οι αρχαίοι γράφανε μια λέξη, ταυτόχρονα βλέπανε και έναν αριθμό. Για να ξεχωρίζουνε τα γράμματα από τους αριθμούς, βάζανε τόνους στα γράμματα όταν ήθελαν να υποδηλώσουν έναν αριθμό. Η εύρεση του λεξαρίθμου χρησιμοποιεί αυτό το αριθμητικό σύστημα, μαζί με τα γράμματα που αργότερα καταργήθηκαν, όπως το κόπα, το σαμπί ή σανπί και το στίγμα και αυτό δικαιολογείται από την παλαιότητα της μεθόδου. Ένα παράδειγμα είναι το 6 που παριστάνεται από το στ, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν το στίγμα (το στίγμα είναι το τελικό σίγμα που χρησιμοποιούμε σήμερα).
Ο πρωταρχικός αριθμός προκύπτει αν αθροίσουμε τα ψηφιά του λεξαρίθμου, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε έναν μονοψήφιο αριθμό (π.χ ο αριθμός 546 γίνεται 5 + 4 + 6 = 15 = 1 + 5 = 6).
Λεξαριθμοι
Friday, January 19, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
καλημέρα και σε σένα.ήθελα να βρω κάτι για τους λεξάριθμους και βρήκα αυτό το post.ευχαριστό για το πρόγραμμα.
Γειά σας, δοκιμάζουμε μία ιστοσελίδα που έχει σκοπό την έρευνα των λεξάριθμων - ταυτάριθμων. Ο χρήστης μπορεί να γράψει μία λέξη ή φράση ώστε να δει το λεξάριθμό της και ταυτόχρονα η λέξη ή φράση αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων ώστε οι συσχετισμοί που δημιουργούνται να είναι ορατοί σε όλους. Οι λεξάριθμοι που γράφετε αποθηκεύονται στη βάση και είναι ορατοί σε όλους τους χρήστες, επομένως καλό θα ήταν να αποφεύγετε να γράφετε προσωπικά σας δεδομένα. Η ιστοσελίδα μας είναι: www.lexarithmoi.gr
προσπαθω να κατεβασω το προγραμμα και μου ζηταει κωδικο
ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ LINK:
http://users.ntua.gr/dpiperid/MyWebPage/Catalog/other/lexarithm.htm
Ελευθεριε Αργυρόπουλε, τι σχεση εχει ο κωδικας Η/Υ σε συμβολικη γλωσσα assembly με του υψιλου επιπεδου γλωσσα που χρησιμοποιουμε εμεις πχ. Βasic, PHP κτλ.? Παιζει κατι οπως στον υπολογιστη ειναι ολα 0 και 1 (σε ενα αλλο απιπεδο ακαταλυπτο για μας) να εχουμε και εμεις στην γλωσσα μας αυτο το 0 και 1 αλλα σε επιπεδο λεξαριθμων και για αυτο μας ειναι ακαταλυπτοι? Δηλαδη μπορει οι λεξαριθμοι για μας να ειναι οτι ειναι η συμβολικη γλωσσα για τον υπολογιστη αντι της υψηλης γλωσσας πχ prolog, c++ κτλ.?
Επισης παιζει να εχουμε κατασκευασει τους υπολογιστες εν αγνοια μας ή αν θελεις υποσυνειδητα με τις ιδιες αρχες που διεπουν και την γλωσσα μας? Ετσι ωστε να αξιζε να μελετηθει η σχεση της συμβολικης γλωσσας Η/Υ με αυτον οπως μελεταται η σχεση της γλωσσας μας με τους λεξαριθμους. Θεωρω επεισης οτι και ο Η/Υ εχει αλφαβητο αρα καποιοι δικοι του κανονες θα ισχυουν, γιατι ο υπολογιστης δεν μπορει εχει ως "δικες του" ανθρωπινες εννοιες οπως εχουμε εμεις πχ. ελευθερια, θεος, κρατος, δικαιοσυνη, κτλ.
Βλέπω ότι τα links δεν δουλεύουν, για αυτό πήρα το θάρρος να δημοσιεύσω την ιστοσελίδα , όπου μπορείτε να βρείτε application για Android κινητά, πρόγραμμα για Η/Υ, αλλά και μετατροπέα on line. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Post a Comment