Thursday, April 22, 2010

Το ΔΝΤ έρχεται, δεν το γλυτώνουμε!

Η προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον περιβόητο μηχανισμό στήριξης για να αποφύγει την χρεωκοπία είναι μάλλον αναπόφευκτη με τα σημερινά δεδομένα. Ήδη ο Δανός κύριος της φωτογραφίας με το επιτελείο του είναι στην Αθήνα και προετοιμάζει το έδαφος.



Οπότε ας ετοιμαζόμαστε για μεγάλη πείνα! Τα μέτρα που θα κληθούμε να πάρουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα "ξένα" χρήματα θα οδηγήσουν σε ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και επομένως σε μεγάλη ανεργία και μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις.
Παρακολουθώντας όμως την επικαιρότητα του δανεισμού και των spreads τους τελευταίους μήνες θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα:

Τι θα είχε συμβεί αν η σημερινή κυβέρνηση ήταν λιγότερο ειλικρινής ως προς τα δημοσιονομικά της χώρας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όπως κάνουν και οι περισσότερες ευρωπαικές χώρες με μεγάλα χρέη (Ιταλία, Μ. Βρετανία κλπ)? Πόσο ήταν το spread, όταν, ναι μεν είχαμε μεγάλο χρέος αλλά δεν το ήξεραν η ΕΕ και οι αγορές? Τον Οκτώβριο ας πούμε το spread ήταν στα 150 περίπου - καμία σχέση με το 550 που είναι σήμερα - αλλά το χρέος το ίδιο. Τότε όμως μπορούσαμε να δανειστούμε τώρα όχι! Γιατί λοιπόν να πούμε την αλήθεια?

Μήπως κάποιοι από τους πολτικούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πήραν τις κατάλληλες μίζες από τις αγορές και τους μεγάλους οίκους (όπως σίγουρα γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις) έτσι ώστε να πουλήσουν, να μεταθέσουν σε μεταγενέστερο χρόνο και εν τέλει να αποκρύψουν μέρος του χρέους?

Ποιοί είναι αυτοί - τα φυσικά πρόσωπα - που βρίσκονται πίσω από τις "αγορές" και τους μεγάλους οικονομικούς οίκους που μας δανείζουν? Μήπως είναι οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ?

Πως εξηγείται η μεγάλη άνοδος των spread τις τελευταίες ημέρες και μετά την συμφωνία για τον περιβόητο μηχανισμό στήριξης? Μήπως η Γερμανία και οι άλλες τοκογλυφικές χώρες της ΕΕ γλυκάθηκαν με αυτό το 1,5% καπέλο στο επιτόκιο δανεισμού και σπρώχνουν με τον τρόπο τους τις αγορές και τη χώρα μας στον μηχανισμό?

Απάντηση στα ερωτήματα δεν νομίζω να πάρουμε ποτέ.

Υ.Γ. ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΔΑΝΕ ΜΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΒΟΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΑΣ , ΘΑ ΣΟΥ ΓΑΜΗΣΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ! ΓΑΜΩ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ. ΣΤΡΑΒΟΧΥΜΕΝΕ ΞΕΝΕΡΩΤΕ!

No comments: